Alkohol och träning

Alkohol och träning är ingen bra kombination, men hur ligger det egentligen till?

När du konsumerar alkohol så fokuserar kroppen i första hand på att bryta ner alkoholen, vilket leder till lägre förbränning av ex fett. (Detta är ett av skälen, men ej det enda,  till en så kallad ölmage) Fettförbränningen är nödvändig under träning då den påverkar till exempel uthåligheten. Nu pratar vi inte om att träna full, detta gäller både innan du dricker( samma dag) samt dagen efter.

Om du tränar på fredag morgon för att sedan dricka en massa på kvällen så kan kroppen bara tillgodogöra sig  ca 50 % av träningen eftersom muskeluppbyggnad sker efter du har tränat och kroppen kommer då inte att orka fokusera på muskeluppbyggnad, utan bryter istället ned alkoholen.

Dagen efter så gäller i princip samma sak ( fast här är det ännu värre att träna), men nu är kroppen även uttorkad. Blodet pumpas ut till huden istället för musklerna + att musklerna behöver vätska. Att träna dagen efter är värre än att inte träna alls, vissa hävdar att det rent av kan vara farligt. Det enda att rekommendera är en promenad i lagom tempo, dock kommer den inte att förbränna nått fett, eventuellt hjälper det till att förbränna pytte lite alkohol.

Det räcker att du bara har druckit två/ tre glas vin eller öl för att kroppen ska påverkas på det här sättet. Även om du inte känner av gårdagen bör du alltså inte träna om du vet med dig att du har druckit.

Förutom att fettförbränningen är lägre i flera dagar efter, så innehåller även alkohol massa socker och kalorier, här är några exempel:

100 g..

vitt vin: 67

Rött vin: 78

Stark sprit: 222

Öl: 47

Cider: 45


( märk väl att hundra gram är ca ett halvt glas och att drinkar dessutom innehåller läsk, socker, drinkutblandningar av olika slag som även de innehåller massa socker.. )

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0