Sötningsmedel - Stevia vs aspartam

Aspartam är i nuläget det mest använda sötningsmedlet. ( ex i cola-light) Det är ett artificiellt sötninggsmedel som när det bryts ned i kroppen bildar metanol dvs träsprit. Detta är både ohälsosamt och bidrar faktist till ännu mer bukfetma än vanlig cola. Studier visar att folk som dricker vanlig läsk är minst lika smala som de som dricker lightläsk. När man äter eller dricker aspartam så lurar man kroppen att energi i form av något sött skall komma. Det leder till att olika processer i kroppen sätts igång, bla stresshormon som en efterprodukt av att kroppen trodde att det fanns mat att bryta ned. När stresshormoner ökar så ökar även bukfettet. Det låter inte så bra eller hur? Aspartam bryts dessutom ned av värme och går därav inte att använda till matlagning.


Ett sötningsmedel som inte så många känner till är Stevia
Stevia är en växt som ursprungligen kommer från Paraguay och som helt naturligt är 300 gånger sötare än socker. Forskare har visat att stevia inte påverkar blodsockret, innehåller kolhydrater eller kemikalier. Detta gör det möjligt att framställa ett kalorifritt sötningsmedel som inte påverkar kroppen negativt. Dessutom går det att använda till matlagning!
Stevia rebaudiana
Det sägs även att stevia är bra mot förkyldning

http://www.stevia.se/ så finns stevia i många olika former att köpa samt recept och kokböcker.


Kommentarer
Postat av: Robert

Orka bry sig. Tror knappast att det där stämmer. Jag dricker massa lightläsk för jag har diabetes, och har ingen bukfetma för det. Tror det skulle bli en större grej kring det där isåfall... Alltså anledningen till att man blir tjock är om man vräker i sig mat för att kroppen blir lurad precis som du säger. Äter man inte mer än vanligt blir man inte tjock då läsken är kalorifri.

2009-04-22 @ 07:37:13
Postat av: amanda

heja stevia isåfall då :P

2009-04-22 @ 15:45:27
URL: http://www.metrobloggen.se/mandyme
Postat av: aurum

Jag hejar också på stevia! Usch och fy för lightläsk, aspartam smakar vidrigt och förresten varför måste man dricka läsk överhuvutaget -väldigt onödigt tycker jag.

2009-04-22 @ 19:57:40
URL: http://aurum.blogg.se/mat

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0